Recenzia

:Braňo: 4-dňové letné sústredenie mojimi očami

Môj dobrý priateľ a žiak, Braňo, napísal pár slov o tom, ako vnímal svoj pobyt na letnom sústredení Rozvahy pohybu na Lovinke. Braňo, ďakujeme, že si sa touto cestou s nami rozhodol zdieľať svoje myšlienky, dojmy i zážitky. Želáme vám príjemné čítanie, nech vám jeho slová padnú na úžitok. 🙂

: Iba nedávno som sa vrátil domov z mojich poznávacích ciest naprieč Juhovýchodnou Áziou a moje prvé kroky smerovali na Lovinku, čarovné miesto na lazoch, uprostred šírych polí a lesov stredného Slovenska. Je to miesto, kde sa človek môže na čas odpojiť od sveta vonkajšieho a nazrieť do hĺbok svojho bytia. Prišiel som sem so zámerom zdokonaliť sa v mojej jogovej praxi, nájsť inšpiráciu pre môj duchovný rozvoj a v neposlednom rade stráviť pár chvíľ v prírode, mimo ruchu mesta. Na Lovinke som sa zúčastnil 4-dňového letného sústredenia pod vedením Mateja Jurenku, zakladateľa metódy Rozvaha pohybu. Mateja osobne poznám už vyše roka a vnímam ho ako hlboko veriaceho človeka , ktorí sa rozhodli žiť iným spôsobom života ako väčšina ľudí.

Už niekoľko rokov žije na okraji lesa v meditačnom centre Prameň Života, so svojím vĺčikom Lesanom. Je to miesto, ktoré je zasvätené rozvoju tvorivého potenciálu v človeku, skrze vedomý a rozvážny život v súlade s prírodou. Ako sám hovorí, Rozvaha pohybu je súbor pravidiel, ktoré vedú k vedomej práci s telom, bezprostredným nástrojom nášho tvorivého Ducha. Tieto pravidlá pozostávajú z kombinácie prvkov vychádzajúcich z jogy, bojových umení, kalisteniky či akrobacie. Matej je dlhoročný praktikant rôznych štýlov jogy, vďaka čomu má naozaj široký rozhľad a bohaté skúsenosti. Aj to je dôvod, prečo sú jeho semináre zárukou kvality.

Na seminári sa zišla rôznorodá, no pre mňa veľmi zaujímavá skupina ľudí. Stretol som tu učiteľov jogy, praktikantov rôznych iných pohybových aktivít aj ľudí, ktorí s cvičením iba začínajú. Cvičenie bolo nastavené tak, že každý si prišiel na svoje. Matej je majstrom práce s rôznorodou skupinou, v ktorej sa nachádzajú ľudia s rôznymi úrovňami schopností.

Program bol nabitý aktivitami, no času na oddych bolo dostatok. Deň sme začínali spoločnou meditáciou, ktorú viedol Matej svojím hlasom i hrou na netradičný vibračný nástroj. Po meditácii nasledovalo cvičenie, ktoré sme začali dôkladnou rozvičkou a následne sme pokračovali k zložitejším pozíciám, vďaka ktorým sme sa učili rešpektovať svoje fyzické obmedzenia, no zároveň sa posúvať do vyšších úrovní sily, ohybnosti a pružnosti tela. Ukázali sme si rôzne dychové techniky na rozprúdenie i upokojenie vnútornej energie. Naučili sme sa pracovať s jemnou energiou jednoduchými pohybmi rúk a prstov, a tiež sme si vyskúšali sťahovanie i vlnenie brucha, na podporu správneho trávenia. Matej dôkladne vysvetľoval každý krok a trpezlivo opisoval každú svoju inštrukciu aj viackrát. Oceňujem, že pri pozíciách ponúkal rôzne úrovne, z ktorých si každý mohol zvoliť tú svoju. Matej je tvorivý človek, a to sa prejavilo i na zostavách, ktoré s nami zdieľal. Zostavy cvikov boli zábavné, prvky sa v nich obmieňali, no tempom, ktoré nám dovoľovalo precítiť každú pozíciu. Rozvaha je pojem, ktorý sme si síce na začiatku vysvetlili, no až počas cvičenia sme ho mohli aj zažiť.

Cvičeniu sme sa venovali dve hodiny ráno a dve hodiny večer. Po každom cvičení nasledovala relaxácia v sprievode živej hudby…tzv. Cesta zvukom, ktorou nás Matej prevedol. Počas Cesty zvukom sme si všetci ľahli do kruhu na zem, zatvorili sme si oči a s tónmi čarovných nástrojov sme sa nechali viesť/vniesť do tajov skrytých svetov. V ich zbierke nájdete nástroje ako napr. handpany, didgeridoo, flauty, šamanský bubon a rôzne iné špecialitky podnecujúce ľudskú predstavivosť.

Čas medzi cvičením sme si vypĺňali prechádzkami do prírody, kúpaním v neďalekých jazierkach alebo osobným voľnom. Ja som ocenil aj možnosť byť sám so sebou, vďaka čomu som mal príležitosť premýšľať nad zaujímavými a podnecujúcimi myšlienkami, ktoré s nami Matej počas cvičenia zdieľal.

Dôležitým aspektom semináru bola obživa, o ktorú sa s láskou starala naša kuchárska „kúzelníčka“ Dobromilka Bartovičová, ktorá nám každý deň vyčarovala všakovaké vegetariánske dobroty. Mňam!

Zo sústredenia som síce odchádzal príjemne fyzicky vyčerpaný, ale vnútorne obohatený. V posledný deň semináru som v sebe cítil novú silu, ktorá ma zalial ako príval motivácie pokračovať v cvičení aj samostatne. Počas môjho pobytu som získal nové zručnosti, vďaka ktorým sa moja práca s telom posunula na novú úroveň. Spoznal som mnoho zaujímavých ľudí, s ktorými som ostal v kontakte a naďalej prehlbujeme naše kamarátsvo.

Aj s odstupom času so mnou stále rezonujú Matejove slová, ktoré zazneli počas rannej meditácie: „Dôverujem procesu, ktorým si prechádzam. Všetko, čo sa mi deje, sa deje pre môj osoh.“ 

Matej a všetci zúčastnení, zo srdca Vám ďakujem za spoločné zdieľanie! :

Branislav Pongrác

Pozícia vrana (Bakasana) v Bazovni
Cesta z Lovinky na Prameň Života
Momentka z ranného cvičenia
Spoločné nasávanie slnečných lúčov
Matej v pozícii kozmického tanečníka
Pozícia páv (Mayurasana) v Bazovni
Spoločná fotka Rozvahy pohybu na Lovinke