Články

AKO SI TVORÍME SKUTOČNOSŤ

Vlastnú skutočnosť si nevytvárame len svojim pôsobením na vonkajší svet, ale aj tým, ako reagujeme na podnety, ktoré k nám prichádzajú zvonka.

To, ako na vonkajší svet pôsobíme, je prejavom našich hodnôt. Keď žiadne hodnoty nemáme, vtedy si vytvárame skutočnosť, ktorá sa nám o chvíľu začne rúcať. Naše vlastné hodnoty sú totiž základom každej jednej skutočnosti, ktorú tvoríme. Zdravé, ale i choré hodnoty sú buď našimi pevnými, alebo hnilými koreňmi. Zdravý strom má vždy zdravé korene a čokoľvek, čo tvoríme na základoch klamstiev, faloše a pokrytectva, je odsúdené na zánik.

Zamerajme sa teraz ale na to, ako si tvoríme skutočnosť v nepriaznivej situácii. V nepriaznivej životnej situácii sa môže ocitnúť ktokoľvek. Je naivné myslieť si, že tí najväčší majstri majú ustlané na ružiach a nemusia čeliť žiadnym životným výzvam. Práve naopak – často musia čeliť výzvam najväčším.

Keď príde silná búrka, môžeme si vybrať, či sa skryjeme, alebo ostaneme stáť uprostred dažďa a bleskov. Pamätajme ale na to, že búrka je živel, ktorý má obrovskú silu a môže nás poľahky zmiesť z povrchu zemského. So živelnou silou búrky sa neradno zahrávať. V akejkoľvek nepriaznivej životnej situácii si svoju skutočnosť tvoríme našou reakciou na danú situaciu. Za svoje reakcie si aj sami zodpovedáme. Inými slovami – nezodpovedáme za búrku, ale za svoj postoj k nej.

Osobná zodpovednosť za naše postoje a prejavy je absolútne kľúčová ako v našom osobnom, tak aj v našom duchovnom rozvoji.

Pri preberaní osobnej zodpovednosti nás ale môžu brzdiť pochybnosti a strach.

Aby sme neboli brzdený strachom, potrebujeme nabrať odvahu a začať konať. Tým, že konáme, učíme sa preberať zodpovednosť a príjmať dôsledky. Odvážny človek však vždy narazí aj na nepredvídateľné okolnosti, v ktorých sa učí správne reagovať. Učí sa správne sa rozhodovať. Ak sa naozaj chce naučiť správne sa rozhodovať, potrebuje byť odhodlaný čeliť dôsledkom svojich rozhodnutí.

Čo sa týka pochybností – je obrovský rozdiel medzi škodlivými pochybnosťami a zdravou sebareflexiou.

Škodlivé pochybnosti sú pozostatkami starých osobných i rodových vzorcov. Prejavujú sa vtedy, keď si už dopredu predstavujeme, že veci dopadnú zle a v náš neprospech. Zapípa nám mobil a už si predstavujeme zlé správy, ideme k lekárovi a už si predstavujeme, že nám diagnostikuje nevyliečiteľnú chorobu, zastaví nás policajt a už si predstavujeme, že nám chce dať pokutu…

Škodlivé pochybnosti sú prejavom nízkej sebadôvery. Odhaľujú nám tiež odpojenie sa od vlastnej duchovnej podstaty.
Nahromadené dôsledky takýchto pochybností sa nám následne vždy prejavia aj vo fyzickom tele. Najčastejšími prejavmi škodlivých pochybností sú rôzne choroby, únava a dlhodobá stagnácia.

Prílišné pochybnosti o sebe nám môžu tiež prezrádzať, že nám chýba sebaúcta, oddanosť a dôvera v život.

Na druhej strane – zdravá sebareflexia nemusí viesť k nezdravým pochybnostiam. Zamýšľať sa sám nad sebou a nad svojim konaním je pre náš rozvoj naozaj nevyhnutné. Overovať si správnosť svojho konania s našim najbližším okolím je nielen prejavom empatie, ale aj výbornou spätnou väzbou.
Zdravá sebareflexia sa prejavuje aj spytovaním si svojho svedomia. Choré bytosti totiž konajú na základe zvrátených impulzov, ktoré sa ich zmocňujú a vypínajú im vlastné svedomie.

Keď som niečo pokazil, snažím sa to aj napraviť. Pozorujem, ako sa dlhodobo sám so sebou cítim a či som dlhodobo v súlade so svojim zámerom. Zámer totiž mobilizuje energiu a je to práve môj zámer, ktorý mi pomáha odhaľovať moju skutočnú motiváciu, čistotu i pravdivosť mojich skutkov. 🙏