Články

Telo – chrám ducha

Telo je chrám ducha. Okrem toho je telo tiež úžasným nástrojom, skrze ktorý poznávame okolitý svet. Keď je naše telo silné, zdravé a ohybné, cítime sa v ňom lepšie. Na to, aby sme mali zo seba dobrý pocit, potrebujeme sa o svoje telo pravidelne starať a venovať mu dostatok pozornosti. A preto je dôležité vybrať si druh cvičenia, ktoré je dôkladne prepracované, ozdravujúce a prináša telu dlhodobé blahodárne účinky.

Cvičenie je starostlivosť o seba. Pohyb je prirodzený ozdravujúci prostriedok pre naše telo i nášho ducha. Človek skrze ucelený súbor cvikov v sebe môže objavovať nové rozmery a pracovať na kvalitách, ktoré rozvíjajú jeho osobnosť. Tieto kvality, ako npr. trpezlivosť, cieľavedomosť, pokora, oddanosť, sa dajú využiť aj v iných oblastiach života. Cvičenie je intímny kontakt so sebou samým – rituál a každý sa ho môže zúčastniť.

Rozvaha pohybu je metóda, ktorá pracuje so všetkými úrovňami študentov – od začiatočníkov až k pokročilým. Je spojením jogy, kalisteniky a bojových umení, vychádza však z vlastných skúseností jej zakladateľa – Mateja Jurenku – ktorý sa práci s telom venuje už vyše 20 rokov. Rozvaha pohybu však nie je zameraná iba na hmotné telo, ponúka ucelený prístup k ľudskej bytosti a to aj skrze stravu a meditačné techniky. V Rozvahe pohybu si veľmi potrpíme na kvalitu a snažíme sa učiť len to, čo sami žijeme.